Baretsiz İşçi 3 Uyarıdan Sonra Tazminatsız İşten Atılacak

Baretsiz İşçi 3 Uyarıdan Sonra Tazminatsız İşten Atılacak

İş yerinde kemerini, baretini gözlüğünü takmayan, makine ve teçhizatın güvenlik ayarlarını değiştiren çalışanlar, üç yazılı uyarıdan sonra işten atılacak. Bu şekilde işten atılanlar kıdem tazminatı da alamayacak işsizlik maaşı da.. İş yerinde ölümlü kazası olmayan patron teşvikinden, ilerde 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Holding de Ermenek’te 18 madencinin öldüğü Has Şekerler ile İstanbul’daki asansör faciasının yaşandığı Torunlar Holding de yararlanabilecek.

Üst üste yaşanan ölümlü iş kazalarının önlenmesi için hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Torba Yasa Tasarısına ilişkin Meclis alt komisyon çalışmaları tamamlandı. Tasarının birçok maddesinde değişiklik yapılırken, verilen önergelerle torbaya yeni maddeler eklendi. Bunlar içinde en dikkat çekici olanlardan biri de iş yerinde iş güvenliği önlemlerine uymayan çalışanları ilgilendiriyor. Tasarının ilgili maddesi verilen önergeyle değiştirildi. Buna göre “İş sözleşmesi ile çalışanlar kişisel koruyucu donanım kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmesi, iş ile ilgili güvenlik kurallarına uymaması hususlarından dolayı ayrı ayrı üç defa yazılı olarak uyarılmasının ardından patron tarafından ‘haklı gerekçeyle’ işten atılabilecek. Bu durumda işveren, işçiye kıdem, ihbar tazminatlarını ödemeyecek. İşçi, İşsizlik Sigortası Fonuna başvurup ‘işsizlik maaşı’ da alamayacak.

Özellikle inşaatlarda baretini, iskelelerde kemerini takmayan; kimyasal nitelikli iş yerlerinde maskesini, eldivenini; gürültülü işlerde ses kesici kulaklığını; kaynak işlerinde gözlüğünü; yanmalı işlerde koruyucu ayakkabı, eldiven gibi donanımları kullanmayan işçilere işveren üç kez yazılı uyarıda bulunacak.