Elektromanyetik Alan

Elektromanyetik Alan

Elektromanyetik alanlar, doğal ya da insan yapımı kaynaklar tarafından oluşturulur ve dalganın titreşimine göre isimlendirilir. Radyo Frekansı (RF; 10kHz – 300 GHz) alanlar iletişimde, cep telefonları ve baz istasyonlarında, radyo ve televizyon yayınlarında kablosuz internet, telsiz telefonlar, radar ve çeşitli güvenlik sistemleri ile MRI ve diatermide kullanılır.

Oldukça Düşük Frekanslı (ELF; 0 – 300 Hz) EM alanlar ise; ev ve iş yerlerinde çalışan elektirikli cihazlar, trafolar ve Yüksek Gerilim Hatları, TV ve bilgisayarlar, uydu antenleri, saç kurutma cihazları, çamaşır makinası, fırın ve buzdolabı gibi sistemlerce üretilmektedir.

Teknolojideki gelişmeler sonucu olarak elektromanyetik dalgaların kullanımı her geçen gün artmakta ve günlük yaşamda doğada bulunanın çok üstündeki seviyelerde elektromanyetik alanlara maruz kalmaktayız. Son yıllarda yaygın olarak kullanılan cep telefonlarının insan sağlığına etkileri konusunda bilim dünyası hızla artan sayıda araştırma yürütmektedir. Bilim insanları gelecek yıllarda elektromanyetik alanların sağlık ve biyolojik etkilerini sigarada olduğu gibi gecikmeli olarak açıklanacağını, bu nedenle önlemlerin acilen alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Diğer yandan insanları korumaya yönelik mevcut standartlar sadece akut ve termal maruziyet etkileri dikkate alınarak oluşturulmuş, kronik maruziyet ve biyolojik etkileri göz önüne alan standartlar henüz oluşturulmamıştır.