En Sağlıklı Ses Yalıtımı

En Sağlıklı Ses Yalıtımı

Çevreyi güzelleştirmesi, atmosferdeki oksijen miktarını arttırması, ekili olduğu bölgeye yağmur yağdırması, köklerinin derinlere ulaşması sonucu erozyonu önlemesi gibi özellikleriyle bilinen ağaçların önemli bir fonksiyonu da gürültü kirliliğinin azaltılması olduğu tespit edildi. Gelişmiş Avrupa kentlerinde ağaçların bu özelliğinden yoğun şekilde yararlanılarak şehir merkezlerine belli yoğunlukta dikilen ağaçlarla adeta yeşil bir ses-bitki perdesi oluşturularak, gürültü kirliliği azaltılıyor.

Özellikle okulların, resmi dairelerin, sanayi tesislerinin çevresinde ve yerleşim alanlarına yakın yoğun işlek yolların kenarlarında yeşil kuşak oluşturulması hem genel anlamda çevre kirliliğine katkı sağlıyor hem de yoğun trafik akışının yaşandığı bölgelerde gürültü kirliliğini 10 desibele kadar düşürebiliyor.

Yeşil kuşak oluşturmakta kullanılacak olan bitkinin, sert ve geniş yapraklı olması, yapraklarının daha fazla gürültü emilimi yapmasını sağlıyor. Ağaçların yüksek boylu, yere daha sık dal ve yaprak dokusuna sahip olmaları ve kışın yaprak dökmeyen türlerden seçilmeleri diğer önemli faktörleri oluşturuyor. Gürültü kirliliğinin azaltılması amacıyla ağaç ekimi yapılan bölgelerde ağaçların yaprakları ses yönüne dik gelecek şekilde ve birbirini örtecek biçimde konumlandırılması gerekiyor.