Türkiye’de Günde 172 İş Kazası Gerçekleşiyor

Türkiye’de Günde 172 İş Kazası Gerçekleşiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Her gün bir milyon iş kazasının meydana geldiği, her yıl 2,3 milyon insanın iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiği, her bir dakikada 4 çalışanın hayatını kaybettiği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu tablo korkunç bir tablodur. Yılda bir Kuveyt, bir Moğolistan büyüklüğünde bir nüfus yok oluyor, iş ve meslek hastalıklarından dolayı” dedi.

“İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Avrupa İşbirliği Köprüleri Projesi”nin kapanış toplantısı kapsamında Türkiye ve Batı Balkanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu düzenlendi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sorunu olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu: “Dünyada yaklaşım 3 milyar işgücü var. İş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde yüzü önlenebilirken, her gün bir milyon iş kazasının meydana geldiği, her yıl 2,3 milyon insanın iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiği, daha doğrusu her bir dakikada 4 çalışanın hayatın kaybettiği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu tablo korkunç bir tablodur. Yılda bir Kuveyt, bir Moğolistan büyüklüğünde bir nüfus yok oluyor, iş ve meslek hastalıklarından dolayı. Olaya mali boyutuyla bakacak olursak 170 ülkenin gayri safi milli hasılasından daha fazla bir maddi kayıpla da dünya sanayisinin karşı karşıya olduğunu görüyoruz.”

Türkiye’deki iş kazaları ve meslek hastalıkları neticesinde tespit edilen mali kayıpların 7,7 milyar dolayında olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

“Türkiye’deki mevcut tablo bizi üzmektedir, üzmeye devam etmektedir. İyileşmeler, olumlu gelişmeler var ama yeterli olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası meydana geliyor, 4 ölüm ve 6 sürekli iş göremezlik durumu ile karşı karşıyayız. Genelde rakamlara baktığımız zaman 2002- 2012 yılları arısında işyeri sayısında yüzde 105 artış söz konusu. Aynı dönemde işçi sayısında da yüzde 124 artış söz konusu. Ölümlü iş kazalarına baktığımız zaman bu dönemde yüzde 2,5 artış söz konusu. İş kazaları sonucu 2002’de Türkiye’de 872 kişi yılda hayatını kaybederken, 2010 yılında bin 444 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılının ilk 11 alında ise 895 emekçimiz hayatını kaybetmiş. Türkiye’de iş kazalarının hangi sektörlerde daha yoğun gerçekleştiğine baktığımızda yüzde 18,3’ünün metalden eşya üretiminde, yüzde 14,4’ünün madende, yüzde 10,2’sinin ise inşaat sektöründe meydana geldiğini görüyoruz.”

“Kayıtdışının En Önemli İlacı Örgütlü Toplumdur”

Çelik, Bakanlık olarak son dönemde önemli mevzuat değişikliklerine imza attıklarını ifade ederek, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu hazırlarken işçi ve işveren tarafları ile bir masa etrafında çalıştıklarını, bundan son derece memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

İşçi ve işverenin birlikte çalışmak durumunda olduğunu anlatan Çelik, çalışan ile çalıştıranı ayırmanın artık mümkün olmadığını söyledi. Çelik, “Emek açısından var olan sorunları bir masa etrafında konuşma olgunluğunu gösteriyoruz ama çözümünde geç kalıyoruz” diye konuştu.

Kayıt dışı ekonominin dünyanın en büyük sorunu olduğuna işaret eden Çelik, “Kayıt dışının en önemli ilacı örgütlü toplumdur” dedi. Kayıt dışı istihdamı yüzde 53’ten yüzde 37’ye çektiklerini belirten Çelik, 2023’te kayıt dışı istihdamı yüzde 15’lere indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.