TMMOB: İş Güvenliği Kamusal Hizmet Olmalı

TMMOB: İş Güvenliği Kamusal Hizmet Olmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yazılı bir açıklama yaparak genel kurul sonuç bildirgesini duyurdu. Bildirgede, Soma’da yaşanan maden faciasına değinilerek, “mesleğin sorunlarının, ülke ve dünya sorunlarından ayrı olmadığının bilinci ile hareket edileceği” ifade edildi. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik veren bir enerji politikası gözetilmesi gerektiği kaydedilen bildirgede, standart dışı ve enerji yoğun teknolojilerin ithal edilmesinin önlenmesi, mevcut tesislerde enerji verimliliğini artıracak, çevreyi koruyacak, çevre dostu teknolojiler uygulanmasının önemine işaret edildi.

Mühendislik, mimarlık, şehir planlamacılığı eğitim ve öğretim programlarının çağdaş teknolojiye ve bilim politikalarına uygun olarak “emekten ve halktan yana” yeniden düzenlenmesi gerektiği önerisine yer verilen bildirgede, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri kamusal bir hizmet olarak algılanmalıdır” denildi.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinde ilgili meslek örgütlerinin yetkilendirilmesi gerektiği ifade edilen bildirgede, meslek hastalıklarına ilişkin çalışmalar geliştirilmesi, meslek hastalıkları hastanelerinin işlevine uygun olarak yapılandırılması ve yaygınlaştırılması istendi.