İDÇ “Önce İş Güvenliği” Dedi

İDÇ “Önce İş Güvenliği” Dedi

Yılda 400 geminin yanaştığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulu bulunan İDÇ Liman İşletmeleri, ‘Güvenli Liman Projesi’ni başlattı. Proje 600 gün sürecek. Projenin hedefi iş güvenliği kapsamında yapılması gerekenlerin çalışanlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması; işletme var oldukça iş güvenliğinin sağlanması ve kazasız iş günü sayısını maksimize etmek. Temelini çalışan personelin güvenliği konusunun oluşturduğu proje 600 gün sürecek. Projenin sonunda verilen mesajlara uyan, hiç kaza yapmayan ve böylece hedeflere ulaşan birimlere çeşitli ödüller verilecek.

Bugün Sadece Bir Çocuk Doğdu

İş Güvenliği Uzmanı Ahmet Serdar Anlaş, işletmelerin iş kazaları sonrasında üç şekilde davranış sergileyebileceğini ifade ederek; “İşletmeler iş kazaları sonrası ya hiç bir şey olmamış gibi devam eder, ya her iş kazasının meydana gelmesinden sonra tekrar etmesini önlemeye yönelik faaliyetleri gerçekleştirip çalışmalarına devam eder, ya da bu projenin hedefinde olduğu gibi yönetici ve iş görenin birlikte çalışması ile iş kazası meydana gelmeden gerekli tedbirlerin alınması sureti ile faaliyetlerini gerçekleştirir. İDÇ içinde bu işi yapıyor olmak belki de yapılabilecek en iyi yerlerden bir tanesi. Çalışanlar da çok istiyor. Bugün sadece bir çocuk doğdu. Annesi yönetim, babası çalışanlar olan bir çocuk. Bundan sonra bu çocuğu daha sağlıklı bir biçimde büyütmek bizim elimizde” şeklinde konuştu.

Ateşe Sadece Bir Kıvılcım Çaktık

Güvenli Liman Projesi için, istek, düşünce ve beklentilerini anlatan İDÇ Liman Müdürü Bülent Nerede, “Türkiye’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ISPS kod kapsamına uyan 183 adet liman tesisi var. Amacımız, bu liman tesisleri içerisinde teknik emniyet kurallarını çalışma hayatına yerleştirebilen en iyi Liman Tesisi olabilmek. Bu proje ile Limancılık sektörüne farkındalık katarak, çalışma hayatındaki kaliteyi arttıracağız. Biz, 600 günlük ateşe sadece bir kıvılcım çaktık. Risk analizlerini yapabilen bilinçli elemanlar yetiştirerek bu amacımıza ulaşacağımıza inanıyoruz. Tüm çalışanlar bu heyecanı benimsemeli ve heyecanı içinde hissetmeli diye düşünüyorum Yasal gerekliliklerin üzerinde bir çalışma yapıyoruz. Hedefimiz buradaki çalışmalarımızı sonuçları ile beraber 2014′ te Frankfurt’ta yapılacak olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’ne taşımak” dedi.

İşin Yanında Güvenli Bir İş De Önemli Bir Unsur

İzmir Çalışma ve İşkur Bölge Müdürü Kadİr Kabak ise çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, “İş sektörlerini kendi arasında kolaydan zora doğru sıraladığımızda en zorlu işler başlığı altında demir çelik sektörü, maden sektörü gibi sektörler yazılabilinir. Ancak dünyanın en zor işi arkadaşlar işsizlik, insanların pazartesi günleri yatağından kalktığında gidebileceği bir işinin olması çok çok önemli. Tabi bu işin yanında güvenli bir iş’te önemli bir unsur. Geçtiğimiz sürece baktığımızda çalışma hayatı ve endüstri ilişkileri yeni bir süreç yeni bir ivme kazanmıştır. Bundan önce çalışma hayatında mevzuatlarla serpiştirilmiş olan iş sağlığı ve güvenliği geçtiğimiz haziran ayı içerisinde yeni bir ivme kazandı. Ve iş sağlığı ve güvenliğine olan duyarlılık neticesinde özel bir iş sağlığı ve güvenliği yasası çıkardık. Burada bu projelerle ki temel amaç, iş kazası sayısını biraz daha azaltabilirliyiz. “diye konuştu.