Müfettişler Çat Kapı Denetleyecek

Müfettişler Çat Kapı Denetleyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin bütün sektörlerde ve işletmelerde uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek için bin iş müfettişi görevlendirdi. İşçilerin sağlıklarına zarar verebilecek durum ve şartlardan korumak, iş kazalarını en aza indirmek ve iş güvenliği bilincini ve kültürünü yaygınlaştırmanın amaçlandığı çalışmada müfettişler sahaya inerek sektör ve firmalara yönelik çat kapı denetimler yapıyor.

Firma ve işletme bazında yapılan denetimlerde ilk etapta müessesenin iş güvenliğinde eksiklikleri olup olmadığı tespit ediliyor. Belirlenen eksikliklerin giderilmesi için işletme yetkililerine süre verilip takip edilmesi için İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Verilen sürede giderilmesi istenen eksiklikler tamamlanmamışsa 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’a muhalefet etmek suçu kapsamında önemli miktarlarda para cezaları kesiliyor.

Şu an bilgilendirme ve bilinçlendirme süreci olduğu için cezai işlem uygulanmıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre iş müfettişlerinin sayısı artırılacak. İş müfettişleri hem görevlendirme hem de şikayet üzerine iş yerlerine her an gelip denetim yapabiliyor.