İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Son üç aylık dönemde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik ödeneği almak için başvuruda bulunanların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 arttı.

Uygulamanın başladığı Mart 2002’den 31 Ekim 2008’e kadar 1 milyon 345 bin 909 kişi İŞKUR’dan işsizlik ödeneği almak için talepte bulundu. Ödenek almaya hak kazanan 1 milyon 199 bin 248 kişiye, 1 milyar 707 milyon 221 bin 679 YLT 55 YKR verildi.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı ise 36 milyar 711 milyon 743 bin 714 YTL’ye ulaştı.

İşsizlik Parası Almaya Hak Kazanma Şartı.

İşsizlik sigortası hizmetlerinden, işsizlik sigortası kapsamındaki bir iş yerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı işsizler faydalanabiliyor.

Neler Gerekli: İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primini ödemiş olmaları ve işten çıkış tarihinden itibaren 30 içerisinde işveren tarafından düzenlenmiş olan İşten Ayrılma Bildirgesi ile Türkiye İş Kurumuna şahsen başvuruda bulunarak iş almaya hazır olduklarını bildirmeleri gerekiyor.

İşsizlik sigortasına sigortalı %1, işveren, %2 devlet %1 oranında prim ödüyor. İşsilik sigortalılık durumunun herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda, işçiden ve işveren kesilmiş bulunan işsizlik sigortası primleri ile devlet katkı payı iade ediliyor.