Elektrik Kaynaklı İş Kazalarının Ekonomik Boyutu

Elektrik Kaynaklı İş Kazalarının Ekonomik Boyutu

Oktay TAN (MSc) – İş (Halk) Sağlığı Bilim Uzmanı

Nurdoğan İNCİ – Elek. Müh.

Elektrik, çağımızda çok amaçlı kullanılan bir güç kaynağıdır. Elektrik, günümüzde ekonomik ve sosyal ilerlemeyi sağlayan, hayat kalitesini iyileştiren en önemli faktördür. Dünya nüfusu sürekli artmakta ve 2014’te 7,3 milyar olan nüfusun 2040’da 9,2 milyara yükselmesi beklenmektedir. Bugün dünyayı elektriksiz olarak hayal etmek çok zordur. Bununla birlikte elektrik, tehlikeli bir dosttur, kurallarına uyulmadığı zaman haberleşmelerin ve fabrikaların durduğu, seyahatlerin aksadığı bir yaşamı kabullenmek demektir, bu nedenle çok ta tehlikeli bir araçtır. Buna rağmen, günlük yaşam için elektrik vazgeçilmez bir enerji türüdür. Hemen hemen her türlü cihazın kullanımı için mutlaka elektrik enerjisi gereklidir.

Günümüzde artık, elektrik enerjisi olmayan bir teknoloji kalmamıştır. Bu bakımdan elektrik, en önemli enerji kaynaklarımızdan biri olarak endüstride bizleri yakından ilgilendiren konuların başında gelmektedir. Elektrik yaptığı bütün iyi şeylere karşın tehlikeli de olabilmekte, hatta insanların ölümüne neden olabilmektedir.

Günümüzde kalkınmışlık düzeyi ve teknolojik gelişim, elektrikle çalışan cihazlar ve harcanan elektrik enerjisi ile doğru orantılı olarak kabul edilmektedir. Elektrik enerjisi insanlık için ne kadar vazgeçilemez ise de gerekli önlemler alınmadığı sürece sonu ölümlere varan kazalara neden olmaktadır. Bu kadar tehlikeli olmasına rağmen onsuz bir yaşam da düşünülemez. İnşaatlarda meydana gelen elektrik kaynaklı iş kazalarını düşündüğünüzde, akla gelenler arasında elektrikli iş makineleri kazaları, elektrikli alet yaralanmaları veya düşmeler olabilir. Bununla birlikte, en yaygın inşaat kazalarından biri de elektrik akımının çarpmasıdır. ABD’de elektrik akımının çarpması, inşaat işçileri arasında en yaygın dördüncü ölüm nedenidir. Elektrik çarpması, sıklıkla kritik yaralanmalara ve hatta ölüme yol açar. Her yıl, elektrik kaynaklı kazalar sonucu binlerce kişinin yaralandığı, hatta hayatını kaybettiği bilinmektedir.

Makaleyi indirmek için lütfen tıklayınız.