Japonya ve Kanada’ya dur denecek…

Japonya ve Kanada’ya dur denecek…

Kuzey Kutbu buzullarındaki erime, kutup ayıları için kısa vadede giderek büyüyen bir tehdit oluşturuyor. Kutup ayılarının yaşam şartlarındaki bu bozulma bu canlıların her geçen gün azalmasına neden oluyor. Buna rağmen kutup ayıları ürünlerinin ithalatı ve ihracatı halen sürüyor. Dünyada kutup ayılarında Kanada en büyük ihracatçı, Japonya ise en büyük ithalatçı konumunda bulunuyorlar.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, kutup ayılarının sayısının %20 oranında azaldığını gösterirken, Dünya genelinde 25 bin civarında kutup ayısının kaldığı tahmin ediliyor. Uzmanlar, buzullardaki erime yüzünden bu sayının üçte iki ya da daha da vahimi dörtte üç oranında azalabileceğiuyarısında bulunuyor.

Kutup ayılarının iklim değişikliği nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması, geçtiğimiz günlerde ABD hükümetini harekete geçirdi. Dünyada bir yılda toplam satılan kutup ayısı kürkü sayısı 400 ile 700 arasında bulunuyor. Kutup ayıları ürünlerinde Kanada en büyük ihracatçı, Japonya ise en büyük ithalatçı konumunda. Bu konuda hassas olan ABD, kutup ayılarını tehlike altındaki türler listesine sokarak 2008’de bu ürünlerin satışını yasakladı. Şu anda ise Washington Sözleşmesi olarak da bilinen Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’ye kutup ayısı ürünlerini de sokmak için çevre gruplarıyla beraber çalışmalar yürütüyor. Sözleşme kapsamında halen 25.000 civarında bitki ve 5.000 civarında hayvan ile toplam 30.000 tür hayvan ve bitki bulunmaktadır. ABD’de yapılan bir araştırma, küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulların tahmin edilen hızda erimeyi sürdürmesi halinde, 2050’de kutup ayılarının üçte ikisinin yok olacağını ortaya koydu. Kutup ayıları yaşamlarını buz denizlerinde fok avlayarak sürdürüyor. Ancak araştırmaya göre 30 yıl içinde, avlandıkları buz denizlerinin %42’si küresel ısınmaya kurban gidebilir. Kutup ayıları için bundan daha kötü bir senaryo daha var. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’nun hazırladığı raporda, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların bilgisayarda oluşturulan tahmini modellerden çok daha hızlı erimesi durumunda, kutup ayılarının tahmin edilenden de fazla tehlike altında olacağını belirtiyor.

Kutup Ayılarını Bekleyen Diğer Tehlikeler 

Kutup ayılarının yaşamını tehdit eden en önemli faktör global ısınmadır. Bilim adamları global ısınma nedeniyle kutup ayılarının beden büyüklükleri ve yavru yapma kapasitelerinin etkilendiğini bulmuşlardır. Isınma nedeniyle kutup ayılarının buz olmadan geçirdikleri süreler artmaktadır. Donmada bir haftalık gecikme, kutup ayılarının vücutlarındaki yağın yaklaşık 10 kilogramını yakmaları anlamına gelmektedir. Bu şekilde aşırı zayıflayan kutup ayıları yavrularını besleyecek sütü üretememektedir. Aşırı zayıflayan dişi kutup ayıları üremeyi durdurmaktadır. Kutup ayılarının yaşamını tehdit eden ikinci tehlike, kimyasal atıklardır. Özellikle plastik endüstrisi atıkları kutup ayılarının yediği balıkların yağlarında toplanmakta, bu yolla, onları yiyen ayıların savunma mekanizmalarına zarar vermektedir. Kutup bölgesindeki petrol arama ve çıkarma çalışmaları, özellikle yavru kutup ayılarının ölümüne neden olmaktadır.